Официалната цифрова валута на Китайската народна банка (КНБ) не се използва достатъчно, заяви бившият ѝ служител Сие Пин в интервю за финансовото издание Caixin. Според експерта обхватът на цифровия юан трябва да се разшири.

"Кумулативният оборот на цифровия юан за две години тестване е само 100 милиарда юана (14 милиарда щ. долара)", заявява г-н Сие. Според специалиста този резултат "не е идеален" и той посочва "слабото, силно неактивно" използване на новия платежен инструмент. За тази цел цифровата форма на валута трябва да бъде изведена от потребителския пазар, тъй като вече има много инструменти за гражданско обращение: пари в брой, банкови карти и алтернативни платежни системи. Потребителското търсене тук вече е напълно задоволено и е много трудно да се промени нещо.

Цифровите юани не успяха да постигнат синергия и в банковия сектор: платежните услуги на трети страни като Alipay на Alibaba Group успяха да предложат цял набор от услуги, включително инвестиции, застраховки и потребителски кредити. Този проблем може да бъде преодолян, като се позволи на физическите лица да купуват финансови продукти с цифрови юани, смята г-н Сие. Освен това електронните пари трябва да бъдат свързани с повече платформи за разплащане, което ще разшири спектъра от сценарии за потребление.