Добивът на биткойни е по-лош от добива на злато. Екологичният му отпечатък е сравним с разрушителните за околната среда индустрии, свързани със суровия петрол и животновъдството, пишат учени.

Ново изследване на Университета на Ню Мексико прави смело твърдение, а докладът му е публикуван в журнала Scientific Reports.

"Не откриваме доказателства, че добивът на биткойни става все по-устойчив с течение на времето", споделя професорът-икономист Бенджамин Джоунс от университета. "По-скоро нашите резултати предполагат обратното: добивът на биткойни става все по-мръсен и по-вреден за климата с течение на времето."

Изследователите предполагат, че добивът на биткойни е също толкова енергоемък, колкото отглеждането на говеждо месо и сондажите и рафинирането на суров петрол, две от най-разрушителните за околната среда индустрии на Земята.

Причината е огромното потребление на ток, както и повишеното търсене на сложни за произвеждане чипове.

"Накратко", добави Джоунс, "отпечатъкът на биткойн върху околната среда се движи в грешна посока."

Въпреки че изследователите признаха, че има още много да се научи за степента на щетите, нанесени от "краля на криптовалутата".

"Ние откриваме няколко случая между 2016-2021 г., когато биткойните са по-вредни за климата, отколкото един биткойн действително струва", каза икономическият изследовател и съавтор на статията в изявлението на UNM. "Казано по друг начин, добивът на биткойни в някои случаи причинява щети на климата, надвишаващи стойността на монетата."

Не всички обаче са съгласни с доклада. Сондирането за и рафинирането на нефт изискват производството на сложни машини, създаването на плътна логистика. Копаенето на биткойн може да стане от компютър, захранван със слънчева панели. Дори това да не е така, добивът не изисква създаването на транспортна логистична мрежа. Биткойн не може да се изгори, подобно на петролните продукти.