Банката за международни разплащания (BIS), често наричана банката на централните банки, разработва в лабораторията си за иновации в Лондон система за мониторинг на т. нар. "стейбълкойни", предаде Ройтерс. Целта на програмата е даде на властите по-ясна картина как точно работят въпросните "валути" и как могат по-лесно да бъдат регулирани в бъдеще, пише БТА.

По дефиниция "стейбълкойни" са вид криптовалута, вързани към съществуваща реална валута, например долара, с курс 1:1. Системата обаче вече показа слабости, след като миналата година два такива "стейбълкойна" - "Луна" (Luna) и "Тера Ю Ес Ди" (TerraUSD), рухнаха и предизвикаха вълна от проблеми на криптопазарите.

Проектът на BIS има за цел да избегне точно такива пропадания. В рамките му ще бъдат проведени разнообразни тестове и симулации върху ред "стейбълкойни", които тепърва ще бъдат избирани, като първоначалните заключения от експеримента не се очаква да видят бял свят преди края на годината.

"Повечето централни банки не разполагат с инструменти да наблюдават системно стейбълкойните и да избягват несъответствията между активи и пасиви", посочват от BIS в специално изявление.

Проектът, наречен "Пикстрайъл" (Pyxtrial), по името на средновековна британска церемония, гарантираща, че новоотсечените монети отговарят на изискваните стандарти, има за цел да помогне на регулаторните органи за "изградят нужните политически рамки", посочват от BIS. Очаква се проектът да покаже и какви точно активи зад кои стейбълкойни стоят.

Бордът за финансова стабилност (FSB), който координира финансовите правила сред страните от Г-20, препоръча през октомври м. г. надзорът над криптопазарите да бъде засилен. На този етап той си остава като цяло нерегулиран, като от него се изисква единствено да спазва правилата срещу пране на пари и финансиране на тероризма, а регулаторите продължават да предупреждават инвеститорите, че могат да загубят всички средства, вложени в криптовалута.