На 10 септември хакери проникнаха в акаунта на създателя на Етериум Виталик Бутерин в социалната мрежа X (бивш Twitter) и публикуваха пост с фишинг линк от негово име, съобщи "Ведомости". В него се предлагаше да се последва връзка, за да се получи безплатен възпоменателен NFT в чест на пускането на нова функция за подобряване на трансакциите в Ethereum.

По-късно бащата на Виталик - Дмитрий Бутерин, предупреди за хакерската атака. "Игнорирайте този пост, очевидно Виталик е бил хакнат. Той работи по възстановяването на достъпа", написа възрастният Бутерин в профила си в социалната мрежа X. Но очевидно преди появата на това предупреждение доста потребители са приели поста за чиста монета и са отворили достъпа до своите криптовалутни портфейли, тъй като щетите от действията на хакерите се оценяват на значителна сума.

Според изчисленията на блокчейн анализатора ZachXBT общата стойност на щетите към момента на хакването възлиза на 691 000 щ. долара. Сред откраднатите NFT са два CryptoPunk (колекция от токени в блокчейна на Ethereum) на стойност 153,62 Ethereum (около 250 000 долара към 10 септември) и 58,18 Ethereum (около 95 000 долара). ZachXBT предупреди за инцидента своята база от последователи, наброяваща над 438 200 души.

Основателят на борсата за криптовалути Binance Чангпенг Джао посъветва да "използвате здрав разум, когато четете съдържание в социалните медии, дори от лидери на мнение", тъй като "сигурността на акаунта в Twitter не е предназначена за финансови платформи". "Тя се нуждае от малко повече функции: двуфакторна автентикация, входът трябва да е различен от описанието или имейл адреса", отбеляза той и добави, че акаунтът му в Twitter е бил блокиран няколко пъти заради опити на хакери да проникнат в него. "Това беше още преди "ерата Илон"," уточни Джао, визирайки собственика на X Илон Мъск.