Криптовалутата продължава да привлича вниманието на измамниците. По данни на Федералната търговска комисия на САЩ (ФТК) от януари 2021 г. до март 2022 г. общите загуби на жертвите на измами с криптовалути в страната са надхвърлили 1 млрд. щ. долара. През този период във ФТК са подадени над 46 хил. иска за измама с цифрови активи.

Докладът на агенцията показва, че най-големите криптовалути, като Bitcoin, Ethereum или Tether, са най-популярни сред измамниците. Около 70% от измамите са свързани с биткойн, а тетерите и етерите са били откраднати от престъпниците съответно в 10% и 9% от случаите. Инвестиционните измами са най-често срещаният метод, който е довел до загуби за около 575 млн. щ. долара. Този вид най-често е ефективен спрямо инвеститори-аматьори, които по-лесно се поддават на убеждаване да генерират голяма възвръщаемост за кратък период от време.

"Инвестиционните измамници твърдят, че могат бързо и лесно да направят огромни печалби за инвеститорите. Но подобни "инвестиции" в криптовалута отиват направо в портфейла на измамниците" - заяви говорител на FTC.

Отбелязва се, че престъпниците все по-активно използват социалните медии и приложенията за запознанства, за да измамят инвеститорите в криптовалута. Измамниците се представят на жертвите, печелят доверието им и ги убеждават да инвестират в криптовалута. Този метод на измама е причинил загуби за над 185 млн. щ. долара на жертвите на измамниците.

Следва да се отбележи, че докладът на FTC се основава на изявленията на измамени инвеститори в криптовалути. Всъщност мащабите на дейността на измамниците в тази област са много по-широки. Агенцията посочва, че по-малко от 5% от измамените инвеститори са съобщили на FTC. Блокчейн платформата Chainanlysis изчислява, че сумата на незаконно прехвърлената криптовалута към измамни сметки през миналата година е била 14 милиарда долара, което е два пъти повече от предходната година.