Да се върнем година назад. Пандемията от коронавирус изправи пред непознато изпитание обществото. Образованието трябваше буквално за една нощ да се трансформира от присъствено в дигитално. И се получи! Истината е обаче и че в самото начало не беше лесно, защото не всички бяха подготвени. Днес ситуацията в страната продължава да предполага дистанционната форма на обучение. Разликата е, че и ученици, и учители вече са натрупали опит и знаят какво работи най-добре при тях.

Един от положителните примери за проактивност и иновативно мислене е издателство Клет България, което още от началото на пандемията осигури безплатен достъп до образователната среда от ново поколение IZZI.

IZZI e интерактивна платформа за провеждане на онлайн обучение и самоподготовка. Онлайн ресурсите, които предлага, включват 50 000 интерактивни задачи, игри, симулации, 3D и VR панорами, над 30 000 образователни видеа и повече от 20 000 аудио файла, както и електронни и електронно четими учебници от първи до седми клас.

С удобствата на IZZI учителите могат да са по-спокойни и уверени в дистанционното обучение. Разполагат с предимството на огромната библиотека от интерактивни учебни материали, на чиято помощ не само могат да разчитат за ежедневна подготовка на уроците си, но и да провокират вниманието на децата и най-вече да го задържат. А това е неоценим ресурс в арсенала на учителя в ситуация и на онлайн, и на присъствено обучение.

За родителите платформата IZZI дава удобство да изберат най-подходящите материали за допълнителна подготовка на своето дете, без да влагат излишни усилия и време в търсене на правилните ресурси, особено при по-малките ученици, при които подкрепата вкъщи е особено необходима. Платформата е много инклузивна и дава възможност за лесно и безпроблемно обучение и на деца със специфични нужди.

Да не забравяме предимствата от дигиталното образование за учениците. Днешните деца са технически грамотни от много по-ранна възраст, спокойно използват онлайн ресурсите, даже така възприемат материала още по-лесно и бързо. Интерактивните задачи развиват логическото им мислене и им поставят нови предизвикателства, които изграждат уменията им.

Има една максима - че независимо какво ще ни поднесе бъдещето, това, че сме се подготвили предварително, вече ни прави победители. Така че дори скоро да се върнем в класните стаи и нормалното ежедневие, не бива да изключваме ролята на онлайн обучението или дигиталните ресурси в образователния процес. Вървим в посока към дигитализация на българското образование - нека се се възползваме максимално от предимствата, които то предлага.

*Съдържание на издателство Клет