От миналата година дистанционното обучение изведнъж се превърна в "новото нормално" не само за професионалните обучения, но и за малки и големи, в училище или в извънкласни дейности. Тази форма на обучение отдавна е нещо обичайно за възрастните, които поради забързаното ежедневие я предпочитат за придобиване на различни езикови и професионални компетентности. Така дори имат достъп до образователни институции зад граница.

За учениците и техните учители обаче онлайн обучението беше нещо не толкова познато. Както за едните, така и за другите рязката промяна бе труден процес. Но както монетата има две страни, така и онлайн обучението освен предизвикателства донесе и редица предимства. Най-ключовото - при този вид преподаване могат да бъдат използвани ресурси от различни интерактивни платформи.

Сред морето от възможности се отличава платформата iZZI, създадена от издателство Клет България. Тя е следващо поколение образователна среда, отличаваща се със своята иновативност и съвременен дизайн. Платформата включва над 50 000 видеоматериала, аудио прочити, игри, симулации, VR и 3D визуализации. Цялото това разнообразно съдържание ангажира вниманието на учениците и прави по-увлекателно и лесно усвояването на учебния материал.

Нека погледнем кои са най-четените уроци през последните месеци.

Математика

Един от най-важните, но и трудни предмети за учениците е математиката. С iZZI обаче дори тя се превръща в нещо приятно и увлекателно, благодарение на интерактивния подход, който съчетава и голяма доза забавление. Тук класацията оглавяват модулите "Десетични дроби", изучавани в 5. клас, както и "Рационални числа" - в 6. клас. Уроците са представени с интересни задачи и игри, които спомагат за вникване в материята. Например, докато усвояваш трудните дроби, може да научиш коя е най-ниската температура на Антарктида или как се изчислява валутата, когато си на екскурзия зад граница. Проверката на отговорите става бързо и лесно, с един клик, което е страхотно удобство за нетърпеливите малчугани, а и за техните родители.

 

Човекът и природата

Този предмет също нерядко затруднява учениците. Оказва се, че сред най-предпочитаните модули в 5. клас са "Веществата и техните свойства" и "Структура и жизнени процеси на организмите". Любопитните видеа и забавни илюстрации, включени в тези модули, онагледяват иначе така трудните за разбиране термини от учениците. Например хартиените учебници онагледяват амебата с едно изображение, което не създава цялостна картина в главите на младежите. В платформата интерактивният подход осигурява през множество видеа, изображения и графики много по-пълна представа в децата. По-реалистичното визуализиране на учебния материал създава по-непосредствена връзка с учебното съдържание, а добре структурираната информация не позволява да се разконцентрират.

 

География и икономика

По география и икономика едни от най-предпочитаните уроци са "Природни зони" за 6. клас и "Релеф и полезни изкопаеми" за 5. клас. 3D картите в платформата мигновено те пренасят на различни точки от света. По този начин предизвикват у учениците любознателност и интерес към непознати територии по света. Многобройните инструменти на платформата успяват да накарат децата да заобичат предмети, които дори не са харесвали.

Съвременното образование предлага необятни възможности на младото поколение, възможности, които никой от нас не си е представял, че могат да бъдат реалност. За нас остава само да се възползваме от тях.

 

* съдържание на издателство Klett