"Умните телефони" вероятно ще бъдат новото оръжие, което ще влезне  на въоръжение в арсенала на САЩ, пише Вести.Ru. Екипирани с тях войниците по-лесно не само ще комуникират, но и ще се ориентират, както и ще получават данни за позициите на противника.

Компанията производител на противоракетните системи Patriot е започнала да разработва документация за софтуерното обезпечение, която ще бъде Android базирано.

С интересни въпроси, какво може да се очаква от бъдещите военни смартфони, радио "Вести ФМ" се обърнало към члена на обществения съвет към министерството на отбраната и главен редактор на руското списание "Национална отбрана“ - полковник Игор Коротченко.

"Вести ФМ": Игор Юревич, кажете не е ли опасно да се дават високи технологии в ръцете на войници? И дали подобно устройство може да работи във военни условия?

Коротченко: Първо трябва да се отбележи, че това няма да бъдат смартфони, които се продават в магазините и се ползват от широк кръг потребители. Това ще са специално адаптирани за военни условния електронни устройства, които няма да са чувствителни към удар, шум, ниски или високи температури. Това ще са истински военни уреди - така както всеки американски пехотинец получава като част от екипировката си оръжие, каска, боеприпаси и разни спомагателни устройства за радиовръзка ще му бъде даден и специален военен смартфон-комуникатор. На това устройство войника ще получава тактическа информация за бойната обстановка на конкретен терен - т.е. цифрова карта на местността, на която по-късно може да бъдат нанасяни конкретни цели и указания. Така всеки боец ще вижда разположението на собствените сили, на силите на противника, ще се ориентира в особености на терена, както при тежки метеорологични условия, така и нощно време.
Просто смартофонът ще стане елемент от бъдещата екипировка на всеки редови боец от американската армия, нещото което напълно отговаря на политиката на Пентагона за създаване и внедряване на високотехнологични военни устройства, в областта на електрониката и средствата за комуникация.

"Вести ФМ": Игор Юревич, когато казвате че ще се ориентира в бойна обстановка какво имате предвид - някак е трудно да си представим войник, който държи в едната ръка смартфон, в другата оръжие и стреля!?

Коротченко: Трябва да разберете, че ситуацията е такава! А и подобни устройства вече се използват, например Американската армия направи подобни опити по време на войната в Ирак. Конкретно, последната кампания, която доведе до падането на Саддам Хюсейн - тогава се използваха полеви терминали.

"Вести ФМ": Имате предвид, че те са били индивидуални т.е. нещо като личен смартфон?

Коротченко:
Не, не бяха индивидуални, но много приличат на ноутбук - като размер - и на тях командирите на оперативните групи получаваха данни за провеждането на тактическите операции - цели и указания. Данните идваха с карта на местността, получена от спътникова информация - военното разузнаване, безпилотни самолети, които следят за разположението на иракската бойна техника и разбира се, иранските сили.
Важно да се разбере, че армията на САЩ не води бойни действия по "класическите разбирания" от времето на Втората Световна война - когато огромна маса войници, крещейки "Ура!" атакува противниковите позиции. Американската армия води високотехнологична война.
Това означава, че бойците влизат в бойно съприкосновение с противника само в краен случай. Защото, човешкият живот, дори и във военни условия за армиите на НАТО и особено за САЩ е изключително ценен - никой не иска човешки жертви. Ковчези покрити със знамена никой не иска - индивидуалният боец на бойното поле влиза в екип или ако действа сам ще получава максимално изчерпателни оперативни данни за положението.