Изследователи от Университета на Масачузетс Амхърст вярват, че хората могат да се превърнат в батерии за захранването на 6G технологията, пише Popular Mechanics.

Екипът е създал евтин и иновативен начин за събиране на отпадъчна енергия от комуникацията с видима светлина. Последната технология може да стане част от 6G, за да усили скоростта на предаване на данните.

Изобретението представлява медна жица, оформена като пръстен или гривна. На теория тя може да се интегрира в дизайна на бъдещи поколения носими джаджи. Те ще рециклират отпадъчната енергия и ще я използват за захранване или усилване на 6G сигнала.

"В крайна сметка искаме да можем да събираме отпадъчна енергия от всякакви източници, за да захранваме бъдещите технологии", заключава Сюн.

По същество хората ще са едновременно антени и източник на енергия.

В експеримента на Сюн 6G технологията разчита на светлината от светодиоди, които могат да се включват и изключват до един милион пъти в секунда. Въпреки това не е сигурно дали 6G ще включва този тип комуникация.

Проблемът е, че учените все още не са единодушни как да се постигнат скоростите, заложени в 6G. Мобилните мрежи от шесто поколение трябва да предложат 10 пъти по-високи скорости на обмен на информация, като обемът й също ще е значително по-висок. Освен всичко друго 6G ще бъде и 100 пъти по-бърза от 4G.