Apple предприе изключително любопитен ход срещу опитите на службите за сигурност за хакване на iPhone. В iOS 11.4 ще се появи нова функция, която се нарича USB Restricted Mode.

При нейната активация операционната система автоматично блокира всякакъв трансфер на данни през Lightning порта, ако устройството не е било отключвано в продължение на една седмица или не е било свързвано с оторизиран компютър. След този период USB връзката ще може да бъде използвана единствено за зареждане, предава Mobile Bulgaria.

Идеята на новия режим е изключително проста. През последните месеци властите използват специфични устройства за разбиване на защитата на iPhone, които са произведени от компанията Grayshift. Тези машини използват именно Lightning порта, за да получат достъп до съдържанието във вътрешната памет на смартфона. Самото хакване отнема от няколко часа до няколко дена.

С активирането на USB Restricted Mode тази вратичка за получаване на неоторизиран достъп практически се затваря, а времевият прозорец за хакване се съкращава драстично, което намалява и шансовете за краен успех.

Още по-интересното е, че по този начин компанията от Купертино елегантно се измъква и от непрекъснатите апели на ФБР и други агенции да осигури софтуер за хакване на iPhone, защото след въвеждането на USB Restricted Mode на практика това ще е невъзможно.