"Фейсбук" - най-голямата безплатна онлайн социална мрежа в света, съобщи, че е премахнала близо 150 акаунта, страници и групи, управлявани от лица, свързани с германското движение "Кверденкен" ("Нестандартно мислене") - общност на крайно десни активисти и антиваксъри, отричаща коронавируса, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Това е първа акция, насочена към група, причиняваща "координирана социална вреда", обяви отговарящият за киберсигурността на "Фейсбук" Натаниъл Глайхър.

Хората зад тази дейност използваха автентични и дублиращи акаунти, за да публикуват и разширяват смущаващо съдържание, насочено главно към пропаганда, че ковид ограниченията, наложени от германското правителство са част от по-голям план, който да лиши гражданите от техните свободи и основни права, каза Глайхър.

Акаунтите на основателя на "Кверденкен" Михаел Балвег също са засегнати. Санкцията е насочена срещу членове на групата във "Фейсбук" и "Инстаграм".

Глайхър каза, че тези потребители многократно са нарушавали правилата на "Фейсбук" срещу здравна дезинформация, подбужване на насилие, тормоз и реч на омразата.

"Фейсбук" не забранява цялото съдържание на "Кверденкен", но ще продължи да следи ситуацията и да предприема действия, ако бъдат установени нови нарушения.

Компанията е идентифицирала и списък от сайтове на "Кверденкен", към които повече няма да има линкове.

В края на май видеоплатформата "ЮТюб" вече премахна канал 711 на "Кверденкен".

Привърженици на "Кверденкен" от месеци демонстрират срещу ковид ограниченията във ФРГ.

По време на протестни акции в Берлин и други градове бяха нападани полицаи и представители на медиите.

Германската федерална Служба за защита на конституцията (контраразузнаването) е поставила "Кверденкен" под наблюдение като "колективен обект", подобно на салафизма