Анонимна група хакери твърдят, че са получили достъп до системите на разработчика на шпионски софтуер (stalkerware) WebDetetetive и са изтрили информацията за проследяваните устройства, за да защитят жертвите на компанията от наблюдение. Шпионският софтуер осигурява неограничен достъп до устройството на дадено лице, както за правителства, за да шпионира гражданите, така и за недоброжелатели, за да събират незаконно данни.

Сега WebDetetetive няма да може да събира данни от устройствата на своите жертви. Широко използваният шпионски софтуер, който е обезоръжен е предпочитан от службите заради наличието на функции за наблюдение (кийлогър, скрийншоти, наблюдение на интернет активността, проследяване на местоположението, запис на видео и аудио). Той работи в скрит режим, без да се уведомява потребителят, приложението не е в списъка на инсталираните програми, като се маскира като системен процес.

При наблюдавания потребител няма и изискване за деактивиране на антивирусната или вградената в операционната система защита за инсталиране и/или работа на приложението, а самото инсталиране става чрез заобикаляне на официалните магазини за приложения. По данни на хакерите, WebDetetetive е наблюдавал повече от 76 000 устройства и техните собственици, като е събрал над 1,5 GB данни.

"Добрите хакери" изтрили цялата информация, до която успели да получат достъп. "Защото #f**kstalkerware", пишат хакерите в съобщение, получено от TechCrunch. Въпреки че медията не е потвърдил независимо премахването на данните на жертвите от сървъра на WebDetetetive, кешът с данни, споделен от хакерите, дава оценка на това, което те са успели да постигнат. Ако се съди по информацията от DDoSecrets, организация с нестопанска цел, която регистрира данни, станали публично достояние, хакерите наистина са успели да получат IP адресите и спецификациите на устройствата на жертвите на WebDetetetive.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО