Канадският Сенат прие законопроект прие законопроект, изискващ Google и Мета (компанията собственик на Фейсбук) да започнат да плащат на медиите за споделяното от тях новинарско съдържание или да променят предназначението на платформите си, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Законопроектът, който с одобряването си и от горната камара на парламента на практика е приет окончателно, беше прокаран на фона на противопоставяне между правителството на Джъстин Трюдо и технологичните гиганти от Силициевата долина.

Отава обяви, че законът създава равни условия на пазара между гигантите в онлайн рекламата и все по-свиващата се новинарска индустрия. Министърът на канадското наследство Пабло Родригес от своя страна обеща, че няма да отстъпи пред по думите му "заплахите" на Фейсбук и Гугъл да премахнат журналистиката от платформите си.

Мета потвърди, че възнамерява да изпълни закона и да прекрати достъпа за канадските си потребители до новини във Фейсбук и Инстаграм, както беше предложила преди това. Компанията не посочи срокове кога ще стане това, но уточни, че ще премахне местните новини от сайта си, преди Законът за онлайн новините (Online News Act) да влезе в сила. Той ще започне да действа шест месеца след като получи кралско одобрение.