Приложението "Тредс" (Threads), пуснато от "Инстаграм" като конкурент на "Туитър" (Twitter), регистрира повече от 100 милиона потребители за по-малко от пет дни, съобщиха уебсайтове за проследяване на данни в понеделник (10 юли).

Това счупи рекорда на изкуствения интелект "ЧатДжиТиПи" (ChatGTP) за най-бързо набиращо потребители приложение, отбелязва Франс прес.

На "ЧатДжиТиПи" му отне два месеца, за да достигне границата от 100 милиона потребители, а на приложението за споделяне на видео съдържание "ТикТок" (TikTok) му бяха необходими девет месеца, за да достигне тази граница след пускането си на пазара си през 2010 година.

"Тредс" беше пуснато в магазините за приложения на "Епъл" (Apple) и "Андроид" (Android) в 100 държави късно в сряда. То още не е налично в Европа, тъй като от компанията майка "Мета" (Meta) не са сигурни как да се ориентират в законодателството на Европейския съюз за поверителността на данните, добавя БТА.

Смята се, че "Туитър" има около 200 милиона редовни потребители, но мрежата за микроблогове претърпя многократни технически проблеми, откакто Илон Мъск купи платформата миналата година и уволни хиляди служители.

Мъск, който е собственик на "Тесла" (Tesla) и "Спейс Хикс" (SpaceX), отблъсна много потребители и като въведе такси за услуги, които преди това бяха безплатни и разреши повторния достъп на блокирани акаунти.

Появиха се няколко конкуренти на "Туитър", но повечето са нишови платформи без потенциал да се разраснат в необходимия мащаб, за да детронират платформата.

За "Тредс" е по-лесно привлича потребители, защото е свързан с "Инстаграм", който има повече от 1 милиард редовни акаунта.

Услугата за проследяване на данни "Куивър куантитатив" (Quiver Quantitative) съобщи, че приложението е преминало прага от 100 милиона потребители в 7 сутринта днес.

Други уебсайтове, използващи преброяване на "значките", получени от потребители на "Инстаграм", които са изтеглили "Тредс", смятат, че прагът е бил постигнат по-рано.

Мъск заплаши на съди "Мета" за кражба на търговски тайни и интелектуална собственост, твърдения, отхвърлени от компанията, която също така притежава "Фейсбук" (Facebook) и "УатсАп"(WhatsApp).

Мъск е в съперничество с шефа на "Мета", Марк Зукърбърг, като неотдавна двамата мъже се извикаха един друг на битка в клетка.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО