Meta ще лансира ново приложение за текстови разговори, което ще бъде основен конкурент на Twitter, съобщава Би Би Си.

Апликацията, наречена Threads, ще бъде пусната официално в четвъртък, а вече е достъпна и за предварителна поръчка в Apple App Store.

Според информацията на Би Би Си приложението ще има подобен на Twitter дизайн и ще бъде свързано с Instagram. 

Meta описва Threads като "текстово базирано приложение за разговор".

Този ход е последният в съперничеството между Марк Зукърбърг и собственика на Twitter Илон Мъск. Миналия месец двамата се съгласиха на физическа битка, въпреки че не е ясно колко сериозни са били намеренията им относно действителното провеждане на битка.

Мъск вече отговаря на туитове за новото приложение, опитвайки се отново да засегне Зукърбърг.

Междувременно от Twitter съобщиха, че популярното потребителско табло за управление TweetDeck след 30 дни ще стане платено.

Този ход е последният натиск от страна на Мъск да се опита да накара потребителите да се регистрират за абонаментната услуга Twitter Blue. В събота мултимилиардерът ограничи броя на туитовете, които потребителите могат да видят в рамките на един ден.

Новото приложение на Meta обаче няма да ограничава потребителите си в това колко публикации на ден ще могат да четат, пише Би Би Си.

"Threads е мястото, където общностите се събират, за да обсъждат всичко - от темите, които ви вълнуват днес, до това, което ще бъде актуално утре", се казва в описанието в App Store.

Снимките показват екранни снимки от приложението, които изглеждат почти идентични с Twitter.

През последните години се появиха няколко приложения, които поразително приличат на Twitter - като Truth Social и Mastodon на Доналд Тръмп.

Друго подобно приложение твърди, че е видяло "рекорден" трафик след решението на Мъск да ограничи използването през уикенда.

Въпреки това Threads може да бъде най-голямата заплаха, пред която е бил изправен Twitter досега.

Зукърбърг ще се надява, че може да оттегли достатъчно разочаровани потребители от Twitter, за да създаде истинска алтернатива.