GSM Association (GSMA) публикува своя Доклад за свързаността с мобилен интернет за 2023 г. Той предоставя информация за състоянието на възприемането и използването на мобилния интернет и смартфоните по света.

Според доклада 55% от световното население вече притежава смартфон, спрямо 52% през 2022 г. Този растеж се дължи на падащите цени на устройствата и нарастващата наличност на мобилни интернет услуги.

4,3 милиарда души имат свой смартфон. Потребителите на мобилен интернет са още повече - 4,6 милиарда души. Това представлява 57% от световното население, но все още има значително цифрово разделение между регионите.

4G е доминиращата мобилна интернет технология. 69% от собствениците на смартфони в Северна Америка и Източна Азия и Тихоокеанския регион използват устройства, поддържащи 4G. Въпреки това, 3G все още е най-разпространената технология за мобилен интернет в Субсахарска Африка, Близкия изток и Северна Африка.

Въпреки нарастването на използването на мобилен интернет, приблизително 3,4 милиарда души остават несвързани. Това до голяма степен се дължи на липсата на инфраструктура, умения и ниски доходи.

Докладът идентифицира основните пречки, за по-бързо повишаване на процента на хората със смартфон и мобилен интернет:

  • Достъпност: Цената на мобилните устройства и услугите за данни остава бариера за много хора, особено в развиващите се страни.
  • Достъп до инфраструктура: Мобилната интернет инфраструктура все още не е достъпна във всички райони, особено в селските райони и развиващите се страни.
  • Дигитални умения: Много хора нямат дигитални умения, необходими за ефективно използване на мобилни интернет устройства и услуги.
  • Загриженост за безопасността: Някои хора не са склонни да използват мобилни интернет услуги поради опасения относно поверителността, сигурността и онлайн злоупотреби.
  • Наличие на подходящо съдържание. В много части на света липсва подходящо съдържание на местните езици и култури.

Тези бариери засягат непропорционално по-бедните, по-малко образованите, селските потребители и жените.

Постигането на универсална свързаност е важно, защото ще улесни цифровизацията на икономиката. Очаква се смартфонът да еволюира в посока на дигитален портфейл и цифров носител на лични документи в близкото бъдеще. Редица приложения вече предлагат тези услуги, които обаче са слабо популярни извън Китай, Южна Корея, Япония, Тайван, ЕС и Северна Америка.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО