Руският регулатор в лицето на Федералната антимонополна служба посочва, че дъщерното дружество на технологичния гигант е координирало цените на които могат да продават местните търговци. В случай, че даден магазин се опитвал да продава смартфона с отстъпка, веднага Apple са пращали писмо по електронната поща с изискване цената да бъде променена.

Ако търговецът откаже, технологичната компания прекратявала договора с него.

Според руския регулатор компанията практикува това през последните няколко години от излизането на модела iPhone 5 до iPhone 6s. Регулаторът не е намерил доказателства, че координирането на цените се е случвало за модела iPhone 7, предава ТАСС, цитирани от CNBC и Профит.

Apple не са отговорили на молбите за коментар по темата. Според изданието Financial Times, компанията има 3 месеца да обжалва решението. Ако изходът от това отново е в нейна вреда, то Apple ще бъдат глобени с до 15% от приходите си от продажби на руския пазар.

Все пак Apple са сътрудничили в хода на разследването и са прекратили координирането на цените, посочват от регулатора. Това е вторият случай между руските власти и топ продавача на смартфони в света.

Миналата година руските власти обвиниха Google, че забранява на производители на телефони да внедряват в тях търсачките на конкурентни компании.