Русия ограничи днес достъпа до Инстаграм, предадоха световните агенции. Това на практика означава, че тази социална мрежа до голяма степен ще бъде недостъпна в страната, отбелязва Франс прес. ДПА припомня, че редица други популярни американски платформи като Фейсбук и Туитър на практика вече са забранени в Русия.

Федералният медиен регулатор аргументира своето решение с използването на Инстаграм за отправяне на призиви за насилие срещу руските граждани и войници заради инвазията.

По-рано от генералната прокуратура на Руската федерация наредиха на Роскомнадзор да блокира достъпа до тази социална мрежа и изтриха собствения си акаунт в платформата.

Говорител на Мета - американската компания, чиято собственост са Инстаграм, Фейсбук и комуникационното приложение УотсАп - каза, че фразата "Смърт на руските нашественици" може да бъде използвана. Това предизвика масов гняв в Москва, посочва ДПА.

Следственият комитет на Руската федерация започна наказателно разследване срещу Мета, след като тя промени правилата си за езика на омразата в контекста на войната в Украйна. Генералната прокуратура поиска от съда да обяви американския технологичен гигант за "екстремистка организация", съобщи Ройтерс.

Франс прес отбелязва, че Инстаграм е изключително популярна сред младежите в Русия. Тя е и една от социалните мрежи, използвани най-много от руски опозиционери като Алексей Навални.