Заседанието на подкомисията по антимонополна политика в Камарата на представителите на американския Конгрес, на което ще бъдат изслушани ръководителите на технологичните гиганти Гугъл (Google), Епъл (Apple), Фейсбук (Facebook) и Амазон (Amazon) в рамките на антимонополно разследване, ще се състои на 29 юли, съобщи пресслужбата на подкомисията, цитирана от ТАСС и БТА.

Изслушването може да проведе и онлайн.

По-рано бе съобщено, че заседанието, което трябваше да се състои на 27 юли, се отлага за по-късна дата, тъй като съвпада с церемонията в памет на конгресмена Джон Луис - една от "иконите" на движението за граждански права в САЩ, който почина на 80 години на 17 юли.

На 13 юни сайтът "Аксиос" съобщи, че на четиримата ръководители на компании е изпратена покана да дадат показания пред антитръстовата подкомисия, която е към юридическата комисия на Камарата на представителите на САЩ. Ако откажат, може да им бъде изпратено официална призовка чрез съда.

През юли 2019 година стана известно, че американските власти се готвят да започнат мащабно разследване срещу Амазон, Фейсбук, Гугъл и Епъл. Целта е да се провери дали са нарушили антимонополното законодателство. Същевременно демократите в Камарата на представителите обявиха, че също започват свое разследване.