Шестата поред "Вечер на успелите", която А1 и Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) организират, отбеляза тържествено успешното завършване на средно образование на девет младежи и седем девойки от различни училища от цяла България, отраснали в приемни семейства. Зрелостниците, които празнуваха в присъствието на своите приемни родители и приятели на каузата, са завършили средното си образование в областни градове като Благоевград, Велико Търново, Видин, Ловеч, Разград, София, и в по-малки общини като Берковица, Димово, Дряново, Карлово, Никола Козлево, Трявна.

Мирослав Долапчиев, приемен родител и председател на Националната асоциация за приемна грижа, коментира при официалното откриване на вечерта на успелите: "Това, което обединява шестнадесетте абитуриенти, празнуващи абитуриентския си бал тази вечер, е силата и волята да превъзмогнат нерадостния старт на детството и да се превърнат в усмихнати, уверени, успяващи, търсещи и мечтаещи млади хора, каквито са днес. За това поздравявам всички тях и благодаря и за грижата, неуморните усилия и безграничната любов на приемните им родители. Огромен принос за успеха на мисията ни децата в България да имат спокойно детство имат и социално отговорни компании като А1, които традиционно подпомагат на каузата приемна грижа".

Снимка: А1

Поздравления към младите хора и техните приемни родители отправи и Нина Неделчева-Георгиева от "Корпоративни комуникации" на А1 България, която призова абитуриентите да ценят успехите и уроците, които са научили дотук, но да продължават да вярват в себе си, да мечтаят и полагат усилия и воля да сбъдват още по-смело житейските и професионалните си планове. Тя връчи на всеки от 16-те зрелостници смарт часовник от името на А1, който да им напомня, че всяка секунда в живота им занапред е ценна и е важно да я посветят на постигането на най-добрата версия на себе си. Да не забравят и компаса на силата и волята, които са ги довели до този щастлив момент, но и развиват талантите си в правилната посока, като вярват в силата на доброто, обичта и грижите, с които приемните им родители са ги отгледали и с делата си да ги умножават занапред.

Народните представители Елисавета Белобрадова, Искрен Арабаджиев, Деница Сачева и Красимир Вълчев, които са силно ангажирани с темите за образованието и децата, поздравиха участниците във "Вечерта на успелите" и техните приемни родители.

Елисавета Белобрадова, народен представител, член на Комисията по образование посъветва абитуриентите с думите: "Вие сте на прага на най-важния етап от живота си. Всичко е в собствените ви ръце и зависи само от вас. Приемайте всяко предложение за работа като инвестиция в бъдещето ви, дори в началото да не ви изглежда особено интересно, вълнуващо или в сферата на вашите интереси. Завършвайки гимназия, не съм си представяла, че ще съм народен представител, въпреки че политиката винаги ме е вълнувала. Не се страхувайте да опитвате всякакви професии и да сменяте работните места. Работете, учете, където и да се намирате."

 

Снимка: А1

Искрен Арабаджиев, народен представител и член на Комисията по труда и социалната политика също поздрави младите хора и отправи посланието никога да не се предават. "Никога не се отказвайте - от това да мечтаете, да обичате, да постигате. Ще срещнете безброй предизвикателства по пътя, хора, които ще казват "Няма как да стане", но знайте, че победители са тези, които имат смелостта да устоят на тези предизвикателства."

Деница Сачева, член на Комисията по труда и социалната политика в НС и бивш социален министър, изказа своята подкрепа за каузата на приемната грижа, като заяви: "Време е да се помисли за цялостна подкрепа както на децата, настанени в приемни семейства, така и за приемните родители. Включително - да се прецени дали приемната грижа да продължи да се тълкува като форма на закрила или като социална услуга, която да бъде държавно делегирана дейност и да осигурява социална сигурност на родителите. Навършващите 18 г. деца от приемни семейства също трябва да получават социална помощ в рамките на три месеца, каквато е предвидена за напускащите Центровете за настаняване от семеен тип. Всички нуждаещи се от подкрепа трябва да бъдат подпомогнати, за да могат да направят плавен преход към самостоятелния си живот."

Към зрелостниците от приемни семейства поздравления и напътствия изказа и Красимир Вълчев, член на Комисията по образование и наука в 49-ото НС и бивш министър на образованието и науката: "В последното правителство, в което бях министър на образованието, направихме кандидатстудентските изпити и обучението в приоритетни за държавата специалности безплатно за деца от приемни семейства. Промените в Закона за висшето образование трябваше да са първа стъпка в осигуряването на подкрепа за реализиране на пазара на труда. За съжаление, тази политика не беше развита и младежите не получават нито кариерно ориентиране, нито институциите работят с тях за определяне на нуждите им от допълнително обучение и квалификация."

Снимка: А1

По време на официалната церемония младежите споделиха и мечтите и плановете си за бъдеща професия, като сред тях са многообразни поприща като електротехник, автомонтьор, софтуерен инженер, полицай, учител, икономист и други.

Вечерта на успелите за отбелязване на завършването на средно образование на деца, отгледани в приемна грижа, е част от традиционната подкрепа на А1 за каузата за осигуряване на позитивна семейна среда за повече деца в страната. Инвестицията на А1 в каузата за последните над 10 години надвишава половин милион лева под различни форми на финансиране. Наред с провеждането на ежегодни национални лагери за приемни деца и тийнейджъри, осигуряване на образователни пособия за учениците от приемни семейства, и насоки и кариерно консултиране за младежи, А1 подкрепя и церемонии за принос в приемната грижа и годишни срещи на приемните родители. Близо 100 000 лева инвестира А1 и в подкрепа на икономически уязвими семейства за предотвратяване на раздялата между биологичните родители и децата им чрез инициативата "Родители+". Като част от нея за 2020 и 2021 организираните от НАПГ и финансирани от А1 дейности осигуриха финансова и емоционална подкрепа на над 400 уязвими семейства, така че да се предотврати раздялата между биологичните деца и родители.