Американската технологична корпорация Apple отчете по-висока печалба на годишна основа през финансовото трето тримесечие, приключило на 1 юли, която надхвърля прогнозите на анализаторите от Уолстрийт, предават ДПА и БТА.

Компанията е спечелила 19,88 милиарда долара или 1,26 долара на акция, което е повишение в сравнение с печалбата й в размер на 19,44 милиарда долара или 1,2 долара на акция през същия период на миналата година.

Анализаторите прогнозираха, че печалбата на Apple ще достигне до средно 1,19 долара на акция, по данни на Томсън Ройтерс.

Приходите на корпорацията за тримесечието обаче намаляват с 1,4 на сто до 81,8 милиарда долара при 82,96 милиарда долара през същия период на миналата година.

Apple прогнозира, че спадът на продажбите й ще продължи и през настоящото тримесечие, поради което акциите на компанията поевтиняха с 2,02 на сто при извънборсовата търговия на Уолстрийт.

Повишението на печалбата на корпорацията през третото тримесечие на финансовата година се дължи основно на добрите й резултати в сектора на услугите.

Apple обаче реализира по-слаби от очакваното продажби на най-известния си продукт - iPhone, поради което разочарова инвеститорите. Представители на ръководството на компанията обявиха, че продажбите на iPhone ще се подобрят през четвъртото финансово тримесечие, но не уточниха с колко очакват да нараснат, посочва Ройтерс.