През януари руското комуникационно приложение Телеграм (Telegram) е станало най-тегленото неигрово приложение в света, изпреварвайки Тик-Ток (TikTok) и УотсАп (WhatsApp). Това сочат публикувани снощи данни от компанията за анализи на пазара на дигитални услуги СенсърТауър (SensorTower).

Броят на свалянията и инсталиранията на Телеграм е достигнал 63 милиона, което е почти четири пъти повече спрямо януари 2020 година. Най-голям дял се пада на Индия (24 процента), следвана от Индонезия (10 процента). На второ място е ТикТок (близо 62 милиона тегления). Най-много това приложения в местния си вариант (Douyin) е било инсталирано в Китай с дял от 17 процента. На второ място са САЩ с 10 процента.

Първата петорка се допълва от Сигнал (Signal), Фейсбук (Facebook) и УотсАп (WhatsApp).

Телеграм води и в Гугъл плей (Google Play), но заема чак четвърто място в дигиталния магазин на Епъл (Apple) - Ап стор (App Store).

В САЩ обществената организация "Коалиция за по-безопасна мрежа" обвини Телеграм, че предоставя платформа за поддръжници на насилствени действия и поиска по съдебен път премахването му от Ап стор, приопмня ТАСС.