Ръководството на социалната мрежа Twitter поднесе извиненията си за това, че в течение на около една година е използвало данните на някои потребители без тяхното разрешение. Това се казва в публикувано на сайта на социалната мрежа заявление, съобщават ТАСС и "Фокус".

Според него, ако потребителите са видели в социалните медии реклама за мобилно приложение и след това по някакъв начин взаимодействат с това приложение (например, са го инсталирали), Twitter би могъл да разкрие някои данни за тях на своите партньори, дори ако хората не дават своето разрешение за това.

Проблемът съществува от май 2018 г., а от септември м.г. Twitter може да показва на потребителите реклами въз основа на предположения за типа на тяхното мобилно устройство, без да ги пита за разрешение за обработка на такава информация.

На 5 август тази година социалната мрежа е установила и отстранила тази неизправност.

"Вярвате, че следваме вашия избор, но този път се провалихме. Извиняваме се за това и предприемаме мерки, за да сме сигурни, че няма да повторим такава грешка", се казва в публикацията.

В същото време в изявлението се отбелязва, че пароли, имейл акаунти и друга подобна информация не са прехвърлени на трети страни. Twitter няма данни какви информации за потребителите са използвани по този начин, както и колко човека са засегнати.