По време на своята ежегодна конференция за разработчици в Китай Huawei анонсира интерфейса EMUI 10, който е базиран на Android Q, и обяви, че тестова версия на новия софтуер ще бъде достъпна от началото на септември за моделите в серията P30. Междувременно компанията демонстрира новия софтуер в рамките на събитието, така че имаме възможност да го видим в действие в P30 Pro, предава Mobile Bulgaria.

Става дума за тестово издание на интерфейса, така че в него все още не са включени всички новости, които бяха показани по време на премиерата, но все пак от видеото на XDA Dеvelopers можем да добием представа за част от промените. Една от големите промени в Android Q е добавянето на тъмна тема, която е налична навсякъде в системата. EMUI вече включва такава опция, но тя е налична само за телефоните с OLED дисплеи - с Android Q тя би трябвало да е достъпна за всички телефони на компанията, които ползват софтуера.

Huawei е включила и полезна опция, която активира тъмната тема дори и за външните приложения, които не поддържат новата функционалност на Android Q. EMUI 10 продължава започнатото в EMUI 9 опростяване на системните настройки. Новата версия поставя най-често използваните опции най-отгоре в списъка (Wi-Fi, Bluetooth, мобилен интернет), а освен това групира подобните настройки заедно.

Камерата също получава освежен интерфейс с някои дребни козметични промени в изгледа и позицията на бутоните и отделните опции. Секцията с инсталираните приложения в лаунчера най-сетне се е сдобила и с една опция, която откриваме във все повече телефони - възможността за отваряне и затваряне само с плъзване на пръст. Google я популяризира в серията Pixel, а след това тя се появи и в продуктите на други производители и сега явно ще достигне и до моделите на Huawei.

Бързите настройки в падащото меню също са получили нов изглед и при отваряне вече ще заемат целия екран, а не само горната му част. Това би трябвало да улесни ползването на телефоните с една ръка, защото в момента тези настройки се показват в горната част на екрана. Заедно с това активирането на някои от настройките включва нови анимации. Нова анимация има и при плъзването на пръст за отиване към основния екран.

Това са главно визуални промени, но очакваме в EMUI 10 да има и други новости по отношение производителността и работата на системата.