Китайци, живеещи в чужбина, стават мишена на измамници, представящи се за полицаи от родината им. Живееща във Лондон китайка разказа на BBC как е предала всичките си спестявания на униформени, които във видеоразговор ѝ направили виртуална обиколка на фалшиво полицейско управление.

Измамниците се свързали със счетоводителката Хелън Янг и я убедили, че е разследвана за измама в Китай. Те ѝ представили манипулирани доказателства, уличаващи я в престъпление, с което не е имала нищо общо. След това псевдополицаите я заплашили с екстрадиция и престой в китайски затвор. Хелън Янг им предала 29 000 паунда - всичките си спестявания като "гаранция" в отчаян опит да остане във Великобритания.

Британската медия посочва, че подобни случаи се случват често в китайската диаспора - и то не само в Обединеното кралство.

Така китайските посолства по света са издали предупреждения за измамници, представящи се за полицаи. Към подобни мерки е прибягнало и ФБР на САЩ след серия от случаи на американска земя. Така например възрастна жена от Лос Анджелис предала над три милиона, убедена, че така се спасява от екстрадиция.

Типично измамите започват със сравнително невинно звучащо телефонно обаждане на жертвата. В случая с Хелън Янг с нея се свързал човек, представящ се за китайски митничар, който ѝ казва, че на границата е спрян колет с нелегално съдържание на нейно име. След това с нея във видеоразговор се свързва представящия се за служител на реда от град Шънджън "полицай Фан", който ѝ показва нещо, което прилича на напълно действащо полицейско управление с няколко униформени полицаи в него. След няколко разговора жената повярвала, че наистина е заплашена с екстрадиция, въпреки че е британска гражданка, заради серия престъпления, които не е извършена.

След това тя дори е манипулирана да пише самопризнания. За да бъде пусната "под гаранция", тя прехвърля всичките си спестявания на измамниците. Няколко седмици по-късно изнудвачите се свързват отново с нея за по-голяма сума и едва тогава тя се свързва с дъщеря си, която ѝ обяснява търпеливо, че е станала жертва на измама. В крайна сметка банката на Хелън връща парите, но цялата история е можела да бъде с по-лош край, разказва Би Би Си и представя други примери на жертви на фалшиви служители на реда.

Така в определени случаи китайски студенти в Австралия, които нямат средства за рекета на псевдополицаите, са били убедени да фалшифицират собствените си отвличания, за да искат откуп от семействата си.

Много от тези измами се смятат от експертите за управлявани от китайски организирани престъпни групи, действащи от бази в страни като Мианма, Камбоджа и Лаос.

Превод: БТА

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО