Мъжките бутилконоси делфини имат индивидуални "имена" и ги използват, за да се викат и да си дават сигнали, съобщи ДПА.

Това са единствените други същества, освен хората, които използват имена, изтъкнаха учените от университета на Западна Австралия. При бутилконосите делфини, наричани също афали, това са подсвирвания и цвърчене.

Биоложката Стефани Кинг изследва делфини в Залива на акулите, на 831 км северно от Пърт. Тя установи, че малки групи мъжки, които нямат родствена връзка, се викат с определени сигнали, когато действат заедно, за да привлекат самотни женски, или да откраднат женска от други групи.

"Тези подсвирвания не са вродени. По-скоро всеки делфин си изработва характерно подсвирване през първите месеци от живота, което е структурно уникално и е различно от това на спътниците му", каза Кинг.

Подсвирванията са сравними с човешки имена. Делфините ги използват, за да се представят, или за да имитират други, когато се обръщат към тях.

"Това дава възможност на мъжките делфини да разпознават приятели и съперници в социалната си мрежа. Афалите помнят характерните подсвирвания на други свои събратя дори след като са били разделени с тях 20 години", каза Стефани Кинг.