Как тефлоновите тигани пълнят тялото ни с микропластмаса
Покритието им се износва с времето и освобождава множество частици в храната ни
Ново проучване разкрива точно колко малки пластмасови частици може да проникнат в нашите храни след контакт с прибори за готвене. Оказва се, че дори микроскопична пукнатина върху тиган с тефлоново покритие може да освободи до 9100 частици, пише ScienceAlert.
Тенджерите и тиганите с незалепващо покритие, покрити с тефлон, постепенно губят покритието си, докато ги използваме и мием. Така ние гарантирано поглъщаче частици от тях дори и да нямат пукнатини.
Трудно е обаче да се прецени точно колко пластмаса се освобождава от тефлоновия тиган.
Новото изследване разглежда микропластмасите и нанопластмасите. Освен директни наблюдения, екипът използва специални алгоритми, за да изчисли каква част от това покритие може да се отлепи и да попадне в храната.
При компрометирано покритие, тефлоновият тиган може да доведе до отдели до 2,3 милиона малки частици по време на приготвяне на храна.
Тефлонът (или политетрафлуоретиленът) е в семейството на така наречените "вечни химикали", които остават завинаги в околната среда. Техните нано и микро частици могат да се натрупат в човешкото тяло и да причинят множество нежелани проблеми, увреждания и болести.
Изследването е публикувано в Science of The Total Environment.