Ново проучване разкрива точно колко малки пластмасови частици може да проникнат в нашите храни след контакт с прибори за готвене. Оказва се, че дори микроскопична пукнатина върху тиган с тефлоново покритие може да освободи до 9100 частици, пише ScienceAlert.

Тенджерите и тиганите с незалепващо покритие, покрити с тефлон, постепенно губят покритието си, докато ги използваме и мием. Така ние гарантирано поглъщаче частици от тях дори и да нямат пукнатини.

Трудно е обаче да се прецени точно колко пластмаса се освобождава от тефлоновия тиган.

Новото изследване разглежда микропластмасите и нанопластмасите. Освен директни наблюдения, екипът използва специални алгоритми, за да изчисли каква част от това покритие може да се отлепи и да попадне в храната.

При компрометирано покритие, тефлоновият тиган може да доведе до отдели до 2,3 милиона малки частици по време на приготвяне на храна.

Тефлонът (или политетрафлуоретиленът) е в семейството на така наречените "вечни химикали", които остават завинаги в околната среда. Техните нано и микро частици могат да се натрупат в човешкото тяло и да причинят множество нежелани проблеми, увреждания и болести.

Изследването е публикувано в Science of The Total Environment.