Новината за настъпването на слънчевия минимум доведе до множество апокалиптични спекулации. Мнозина пропуснаха факта, че случващото е нормално за цикличностите на нашата звезда, които се повтарят на всеки 11 години.

По време на слънчевия минимум магнитното поле е най-слабо, а северният и южният магнитен полюс сменят местата си. Междувременно Слънцето почти няма петна.

При слънчев минимум слънчевата ултравиолетова радиация намалява, но за сметка на това до нас достигат повече галактическите космически лъчи. Те са свързани с дейността на звездите, свръхновите, черните дупки в нашата галактика.

Причината за тяхното увеличаване е именно намалялото магнитно поле на нашата звезда.

Наблюденията на специалисти от геофизичната обсерватория на университета в Оулу, Финландия, показаха, че космическите лъчи, които достигат до Земята през 2020 г., са близки до стойностите в пика по време на ледниковия период.

Въпреки това няма място за паника, човечеството и дори хората в космоса са преживявали множество слънчеви минимуми.

Според специалистите тази година Слънцето е "чисто" през 76 процента от времето и две последователни години с рекордна липса на петна говорят за много голям слънчев минимум, а в резултат на това допълнителните слънчеви лъчи "се отразяват на електро-химическите процеси на земната горна атмосфера и могат да допринесат за появата на повече мълнии".