Китайски физици завършват работа по създаването на експериментален реактор за термоядрен синтез EAST, съобщава в. "Ейша таймс".

В това устройство учените се надяват да получат същата реакция, която се осъществява ядрото на нашето Слънце. Изкуственият му аналог на Земята е призван да бъде един ден евтин, сигурен и неизчерпаем източник на енергия. Теорията зад подобен реактор е замислена още през 60-те години на миналия век, а той е станал известен под името токамак. Китайците обаче са амбицирани да бъдат първите, които ще овладеят и постигнат същински успех с подобен реактор.

Вижте как изглежда китайският токамак >> >> >>

Ръководителят на Китайската национална ядрена корпорация Дуан Сеуру отбеляза, че специалистите планират да произведат "промишлени обеми" енергия още през тази година.

Изданието припомня, че първият експериментален реактор от такъв тип беше тестиран в средата на 90-те години на миналия век и оттогава непрекъснато се усъвършенства технологията. Китайските физици отбелязват, че работната температура на тяхното устройство може да достигне 105 милиона градуса. Крайната цел на специалистите е постигането на импулс на плазмата от една хилядна от секундата. Това ще позволи да бъдат включени към реакторите не само промишлени предприятия, но и цели градове.