САЩ не са единствената страна, която иска да се върне на Луната. Китай също планира бъдещи мисии, за да се конкурира с Американската космическа агенция НАСА. И съобщава, че работи върху "изкуствена луна", за да се подготви за това.

Китайски изследователи разработват съоръжение, което може да симулира гравитацията на лунната повърхност, съобщава South China Morning Post. Изкуственото космическо тяло ще представлява вакуумна камера, която използва мощно магнитно поле, за да пресъздаде средата с ниска гравитация.

Предвижда се "луната" да бъде изградена до няколко месеца. Има обаче една уловка: тя ще бъде само 60 сантиметра в диаметър.

Това е определено не е голямо място, в което да се побере един бъдещ астронавт с обемист космически скафандър. Все пак съоръжението ще бъде достатъчно голямо, за да могат изследователите да тестват различно оборудване и инструменти и да видят как те реагират на средата с ниска гравитация.

Интересното е, че проектът е отчасти вдъхновен от предишни изследвания на руския физик Андрю Гейм, в които той провежда експерименти с левитация на живи жаби в магнитно поле. Това е донесло на учения наградата Анти-Нобел за физика, присъждана за необичайни научни изследвания.