Китай планира да проведе редица научни експерименти на своята космическа станция "Тянгун". Разработките ще се проведат на двата модула-лаборатории, които предстои да бъдат изстреляни тази година, съобщава Синхуа.

Експериментите включват отглеждане на риба, отглеждане на зеленчуци, настройване на най-прецизните часовници в космоса, разработване на нови материали, изучаване на физическите закони и изследване как хората могат да оцелеят в космоса за дълги периоди от време.

Предвиждат се повече от 10 научни експеримента върху растения, животни и микробни клетки, както и изграждането на малка затворена екосистема, съставена от малки риби, микроорганизми и водорасли.

В другия лабораторен модул ще се изгради първата в света космическа система за студен атомен часовник. Апаратът се състояща се от водороден часовник, рубидиев часовник и оптичен часовник.

"Ако експериментът постигне успех, то студените атомни часовници ще се превърнат в най-точната времева и честотна система в космоса, която не трябва да губи нито секунда за стотици милиони години", казва Джанг Вей, директор на Центъра за научно развитие и използване.

Развитието на технологията за космически студен атомен часовник ще допринесе за по-прецизно сателитно позициониране и навигация и ще подкрепи фундаментални физични изследвания като сонди за тъмна материя и откриване на гравитационни вълни, казват учените.

"Научните експериментални съоръжения, които ще бъдат инсталирани в двата лабораторни модула, в момента се разработват и ще бъдат изведени в орбита по график, за да подкрепят мащабни и мултидисциплинарни научни изследвания", заявяват от Китайската академия на науките.