Китайски екип разработва умна маска, която може да "надушва" болести като Ковид-19 и грип. Експертите казват, че устройството може да бъде модифицирано, за да открива нови патогени при бъдещи огнища, пише South China Morning Post.

Маската ще е свързана с безжичен интернет и ще може да предава данни в реално време към мобилното устройство на потребителя. Само 10 минути след сблъсък с патоген тя ще съобщава за потенциалната опасност.

Маската е предназначена да се използва като система за ранно предупреждение за предотвратяване на бъдещи огнища на респираторни инфекциозни заболявания, казаха изследователите.

Тези заболявания се разпространяват във въздуха чрез капчици или аерозоли. Но директното откриване на вируси във въздуха може да бъде трудно, тъй като концентрациите могат да бъдат изключително ниски.

За да се справят с проблема, изследователи от университета Тонгджи в Шанхай разработиха носимо електронно устройство, оборудвано с високочувствителни йонно затворени транзистори, способни да откриват ниски концентрации на вирусни протеини.