Астероидът, който е убил динозаврите и е предизвикал ледников период на Земята, е ударил планетата ни със силата на 10 млрд. атомни бомби, като тези, които са използвани по време на Втората световна война. Това установи ново мащабно проучване, което е успяло да определи и точният ден, в който е започнал древният апокалипсис, предава bTV.

Преди 66 млн. години на Земята са живеели стотици древни животински видове. Някои от динозаврите са били с дължина от над 40 метра. След 180 млн. години еволюция и просперитет обаче това биоразнообразие е било унищожено в рамките на един ден след удара на астероид.

Смъртта на динозаврите идва с удар на космическо тяло в тогавашния полуостров Юкатан, днешно Мексико. Ударът е бил толкова силен, че за секунди е подпалил хиляди горски пожари в радиус от стотици мили.

Астероидът образувал огромни вълни цунами, а в атмосферата били изстреляни такива количества сяра, че Слънцето изчезнало за часове. В следствие на това Земята започнала да изстива и катастрофалното застудяване довело до смъртта на всички динозаври.

До момента това беше само хипотеза, но ново проучване на Тексаския университет в Остин я потвърждава. Учените изследвали стотиците метри скала, които се уталожили в кратера на астероида в първите 24 часа след удара.

Повечето открит материал в кратера бил местен или се е уталожил там след като огромните вълни цунами залели мястото. Геологичният процес бил толкова бърз, че камъните и останките пазят и до днес важни следи за първите минути и часове след удара на астероида.

Най-важното откритие на новото проучване е тоталната липса на сяра в ядрото на кратера. Географското място е богато на скали със съдържание на сяра, но в ядрото учените не открили такива. Това доказва, че при удара астероидът е изпарил всичката налична сяра и тя се разпростряла в земната атмосфера.

Според изчисленията във въздуха са били изстреляни най-малко 325 млрд. метрични тона сяра. Това е четири пъти повече отколкото количеството, отделено при изригването на вулкана Кракатоа през 1883 г. Според данните от тогава след изригването Земята се охладила с един градус в продължение на пет години.

Учените са категорични, че при удара са умрели около 75% от животинските видове на планетата ни, а последвалото застудяване и ледников период са унищожили напълно динозаврите.