Космическият кораб "Орион" на НАСА навлезе вчера в далечна ретроградна орбита около Луната, на десетия ден от мисията "Артемис 1" ("Артемида 1"), съобщи американската космическа агенция, цитирана от световните агенции.

По време на пребиваването в тази лунна орбита контролерите на полета ще наблюдават критични системи (на Орион) и ще извършват проверки, свързани със средата в дълбокия космос, поясни агенцията в публикация в блога си.

Тази нова капсула, която през следващите няколко години ще отведе астронавти на Луната и те ще бъдат първите, които ще се разхождат по нейната повърхност след последната мисия "Аполо" през 1972 г, сега се намира на над 64 000 км от Луната. На това разстояние на капсулата ще са нужни поне шест дни, за да измине половината орбита, преди да поеме по обратният път към Земята, отбелязва Франс прес.

Целта на този първи безпилотен изпитателен полет на космическия кораб "Орион" е да докаже, че пътуването с него е безопасно.

По план капсулата би трябвало да се приводни в Тихия океан на 11 декември, след малко повече от 25 дни полет.

От успеха на тази мисия зависи бъдещето на "Артемис 2", която ще обиколи Луната без да каца, и "Артемис 3", която ще бележи окончателното завръщане на хората на лунната повърхност. Двете мисии са планирани съответно за 2024 и 2025 г.

Орбитата, на която се намира сега "Орион", е ретроградна, защото корабът ще се движи в посока, обратна на тази, в която Луната обикаля около Земята.