Астрономическите измервания невинаги са лесна работа, особено когато се извършват на звезди, разположени на хиляди светлинни години от нас. Именно заради това учените извършват множество проверки на вече събраните данни.

Към този момент, след доста проверки, най-голямата звезда, позната на човечеството, се намира в съзвездието Голямо куче, което е дом и на най-ярката звезда в небето - Сириус.

Докато Сириус се намира на едва 9 светлинни години, то VY Canis Majoris, както е името на червеният супергигант, се намира на цели 3900 светлинни години.

Вижте снимки на най-голямата позната ни звезда >> >> >>

VY Canis Majoris е и една от най-силно светещите звезди в Млечния път, но тя е невидима с просто око, защото по-голямата част от светлината й се абсорбира от намиращия се около нея газов облак.

Що се отнася до размерите, то VY Canis Majoris има радиус около 1500 пъти по-голям от този на Слънцето.

Всъщност, ако двете звезди се наредят една до друга, Слънцето ще изглежда буквално като прашинка.

А ако VY Canis Majoris бъде поставена на мястото на Слънцето, тя би погълнала Юпитер, а много вероятно и Сатурн.

Една обиколка около повърхността на звездата би отнела между 5 и 9 часа със скоростта на светлината. Една подобна обиколка около Слънцето би отнела едва 14.5 секунди.

А короната на звездата и нейните изригвания - те са с гигантски мащаби, като според някои учени изхвърлената маса е спомогнала за образуването на мъглявината около звездата.

VY Canis Majoris обаче не е особено масивна, въпреки размерите си, като различни изчисления показват, че тя е между 15 и 60 пъти по-масивна от слънцето.

Звездата е и почти два пъти по-студена от Слънцето, като температурата на повърхността й е около 2700 градуса.

Учените предвиждат VY Canis Majoris да избухне в супернова или дори в хипернова през следващите 100 000 години, след което звездата веднага ще колапсира до черна дупка.