След като ви представихме най-горещата позната на човечеството звезда, е време да обърнем поглед към нейната противоположност.

От претендентите за титлата най-студена звезда изключваме кафявите джуджета, които стоят между звездите и планетите и в повечето случаи излъчват пренебрежими количества светлина. Що се отнася до тяхната температура има случаи в която тя е близка до отрицателната.

Но ако говорим за истинска, чистокръвна звезда, то най-студената такава носи лаконичното име 2MASS J0523-1403 и се намира на едва 40 светлинни години от Земята - доста близко разстояние от космическа гледна точка.

2MASS J0523-1403 е червено джудже, а температурата на повърхността е около 1900 градуса по Целзий.

Освен това, звездата е изключително малка, като масата й е 8% от тази на Слънцето. Размерите й също са 8% от тези на нашата звезда и тя е по-малка от Юпитер ( звездата има 85% от радиуса на газовия гигант).

Друг любопитен факт е, че звездата има 10 000 пъти по-малка яркост спрямо нашето Слънце - освен най-студената, тя е и най-бледата, позната ни звезда.

2MASS J0523-1403 е открита в самия край на миналия век, след проведено мащабно търсене на звезди в инфрачервения спектър на светлината.