Изследователи от Токийския университет направиха пробив в борбата с рака с помощта на изкуствена ДНК, пише SciTechDaily.

При лабораторни тестове методът ефективно насочва и унищожава човешки ракови клетки на шийката на матката и гърдата, както и злокачествени меланомни клетки на мишки.

Екипът проектира двойка химически синтезирана ДНК, оформена като фиби, специално за да убива раковите клетки. Когато се инжектират в ракови клетки, ДНК двойките се прикрепват към микроРНК (miRNA) молекули, които са свръхпродуцирани при някои видове рак.

ДНК двойките, след като се прикрепят към микроРНК, се разплитат и комбинират, образувайки по-дълги вериги от ДНК, които активират имунен отговор.

Този отговор не само елиминира раковите клетки, но и предотвратява продължаването на раковия растеж.

Иновативният подход се отличава от традиционните лекарства за лечение на рак и се надява да постави началото на нова ера в разработването на лекарства.

"Мислехме, че ако създадем нови лекарства, които действат по различен механизъм от този на конвенционалните лекарства, те може да са ефективни срещу ракови заболявания, които досега са били нелечими", каза професор Акимицу Окамото от Висшето инженерно училище в Токио.

Резултатите от изследването са обещаващи и могат да доведат до появата на нов тип ефективни терапии, които да спасяват животи.