По този начин Червената планета ще се превърне в планета, която прилича на Земята, пише Motherboard, цитиран от "Фокус".

Целта на тераформирането би била да се затопли и сгъсти атмосфера чрез отглеждане на зелени фотосинтезиращи растения, бактерии и водорасли на марсианската повърхност. Това е цел, която дори вечни оптимисти като Илон Мъск не смятат, че може да бъде реализирана скоро, но DARPA я следва уверено.

“За пръв път разполагаме с инструмент, който не само да трансформира региони с неблагоприятни условия тук на Земята, но и да ни даде възможност да отидем в космоса, за да останем, казва Алисия Джаксън, заместник-директор на отдела за биологични технологии на Агенцията.

През последната година лабораторията на Джаксън проучва как по-лесно да модифицира генетично организми от всякакъв вид, а не само бактерията e.coli и маята, които се използват при повечето проекти.

“На Земята съществуват между 30 милиона и 30 милиарда организми. В момента в биологичното инженерство се използват само два”
, отбелязва тя.

DARPA и част от научните й партньори са създали софтуер наречен DTA Gview, който Джаксън нарича “Google Maps за геноми”. Програмата е в състояние да намери познатите гени в един геном и да покаже къде се намират. Целта е да могат да се изберат най-добрите гени от която и да е форма на живот и да се модифицират, за да се създаде напълно нов организъм.

Едно от визираните от DARPA приложения на тази технология е за разработване на организми, които поправят вредите, нанесени от човека на околната среда.

Джаксън смята, че след изпробването на технологията на Земята, тя би могла да се използва за колонизиране на Слънчевата система. Очевидно осъществяването на тази визия е далече в бъдещето, а технологията прави първите си стъпки.