Четиригодишният проект е дело на експерти от американската изследователска агенция ДАРПА към Пентагона, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Целта му е създаването на стимулатор на паметта.

Този изследвания на паметта пораждат етични въпроси дали мозъкът на хората трябва да бъде манипулиран под претекст да се поправят травми, нанесени по време на война или да се лекува застаряващ мозък.

Според някои оценки от работата на американските изследователи може да се възползват пет милиона американци, страдащи от болестта на Алцхаймер и близо 300 000 американски военнослужещи, получили мозъчни травми в Ирак и Афганистан.

Според Джъстин Санчес, ръководител на програмата в ДАРПА, проектът ще е от полза например за военни, които не помнят дори семейството си.

Изследователите се надяват да разработят невропротези, които да могат да взаимодействат пряко с хипокампа или амоновия рог в мозъка, за да се възстанови онази част от паметта - т.нар. декларативна памет - която позволява на хората да си спомнят за други хора, за събития или факти.

Засега тази памет никога не е била възстановявана, ако е била изгубвана. Досега учени успяваха само да намалят с електрически стимулатор в мозъка треперенето при хора с болестта на Паркинсон, конвулсии при епилептици или да стимулират паметта на хора, засегнати от Алцхаймер.
Но според невролози при възстановяване на изгубена памет подходът трябва да е много по-гъвкав и внимателен.

Според Робърт Хампсън, който е невролог от университета Уейк Форест в Северна Каролина, изследвания върху гризачи и маймуни показват, че невроните в хипокампа са задействани различно в зависимост дали човек вижда червено или синьо, снимка на лице или на вид храна.

В резултат на тези наблюдения ученият и неговият екип са успели да удължат в краткосрочен план паметта на тези животни по време на лабораторни опити, като са използвали невропротези, за да стимулират хипокампа.

После са манипулирали паметта на маймуна, за да си спомни за образ, който дори не е виждала.

Според невролозите ще е възможно да се подобри паметта на човек, като се помогне на мозъка да функционира, както преди получена травма.

"Целта ще е да се възстанови функция, която да е нормална или близка до нормалното в хипокампа така че човек отново да получи достъп до спомените си и да съхранява в паметта си нови информации", посочва Робърт Хампсън.

Тези опити показват колко е лесно да се манипулират спомените на хората, което обаче повдига етични препятствия, смята Артър Каплан, специалист по медицинска етика в Медицинския център Лангон в Нюйоркския университет.

"Когато човек бърника в мозъка, той бърника в идентичността на хората", предупреждава експертът, който е консултант на ДАРПА.