Генетичен анализ и внимателно изследване на черепите на група беззъби китове в североизточната част на Мексиканския залив установи, че те принадлежат към отделен, новооткрит вид, съобщи електронното издание на "Гардиън".

"Изненадана съм, че може да има непознати видове китове, особено така близо до нас", каза Линдзи Уилкокс, генетик от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), участвала в установяването на новия вид. "Никога не съм допускала, че ще ми се случи да описвам нов вид, толкова вълнуващо откритие".

Популацията на новия вид китове е под сто екземпляра. Видът е наречен на името на американския биолог Дейл Райс. Доскоро се смяташе, че те принадлежат към вида ивичест кит на Брюде, макар за учените да бе ясно, че има разлики.

Новооткритият вид обитава предимно североизточния район на Мексиканския залив и не се смесва с брюдеевите китове, обитаващи Индийския, Атлантическия и Тихия океан. Китовете на Райс се хранят основно близо до дъното, докато брюдеевите китове намират храната си близо до повърхността.