Учени от Калифорнийския университет са се доближили с още една крачка към способността да създават човешки мозъци. Те са успели да формират миниатюрни мозъци от клъстери от нервни клетки.

Мини - мозъците, които са дело на биолога Алисън Муотри, вече са изпратени на Международната космическа станция, където са започнали да се развиват по начини, по които научният екип дори не е подозирал.

По думите на Муотри, в космоса странните формирования са започнали "да се възпроизвеждат като луди". И дори вече излъчват своеобразни мозъчни вълни - комплексна неврологична активност, сходна с тази при малките бебета.

Екипът дори е прикачил някои от мини - мозъците към роботи с формата на паяци. Така че имаме странни експерименти на космическа станция, включващи био роботи, които не са съществували до момента. Какво би могло да се обърка?

Извън шегата, откритието вече предизвика полемики и засили споровете около морално - етичните аспекти на подобни експерименти. Някои учени посочват, че човечеството вече е близо до това да създаде изкуствени органи, способни да изпитват болка и агония.