Изследователи от Университета на Торонто създадоха портативно устройство - 3D принтер, който може да възстанови човешката кожа на мястото на наранявания. Това е първият по рода си апарат, съобщи университетският сайт, предава technews.bg.

Иновативното устройство позволява нанасяне на слоеве от необходимите материали на нараненото място само за няколко минути. Разработката на канадските учени може да промени лечението на изгаряния и други рани, при които обикновено се присажда кожа.

Повечето съвременни 3D био-принтери са големи, бавни и скъпи устройства, което ограничава приложението им. Портативният принтер на учените от Торонто тежи под 1 килограм и е замислен за клинично използване.

С помощта на този принтер, лекарите ще могат да нанасят "биологични мастила", вкл. протеинови материали като колаген, непосредствено върху наранения участък от кожата.

Изследователите планират да добавят нови възможности към своето устройство и да увеличат ширината на покритието му. В близко време те ще започнат и тестове на принтера с пациенти.