Рециклирането на мъртви паяци, преброяването на космите в носа при трупове и обяснението защо учените ближат камъни са сред печелившите постижения при тазгодишните Антинобелови награди, наградите за смешни научни открития за 2023 г., съобщава АП.

Според организаторите Антинобеловата награда се присъжда "за постижения, които първо те карат да се засмееш, а после - да се замислиш". Тя е учредена през 1991 г. от списание "Годишник на невероятните изследвания" като пародия на Нобеловите награди. Названието е игра на думи от английското Ig-Nobel, което звучи като "неблагороден".

Отличията носят на лауреатите сумата от 10 трилиона зимбабвийски долара, които са около 40 американски цента в годината на издаване на банкнотата.

33-ата годишна церемония по награждаването беше предварително записано онлайн събитие, вместо предишните церемонии на живо в Харвардския университет. Бяха раздадени десет пародийни награди на научни екипи и отделни изследователи от целия свят.

Сред победителите е Ян Залашевич от Полша, който спечели наградата за химия и геология, след като обясни защо много учени обичат да ближат камъни.

"Облизването на скалата, разбира се, е част от арсенала от изпитани техники на геолозите и палеонтолозите", пише Залашевич в бюлетина на Палеонтологичната асоциация и добавя: "Намокрянето на повърхността позволява структурата на вкаменелости и минерали да се открои рязко, вместо да се губи в пресичащите се микроотражения и микропречупвания, характерни за сухата повърхност".

Екип от учени от Индия, Китай, Малайзия и Съединените щати взеха наградата за машиностроене за изследването си за рециклиране на мъртви паяци, които да бъдат използвани като инструменти за захващане.

"Полезните свойства на биотичните материали, усъвършенствани от природата с течение на времето, елиминират необходимостта от изкуствено инженерство. Ние предлагаме прилагането на биотичните материали като готови за употреба роботизирани компоненти и се фокусираме върху използването на нежив паяк като полезен пример за захващане при приложения в роботиката", пишат учените в сп. "Адвансд сайънс".

Наградата за медицина получи научна разработка за използване на трупове за изследване дали има еднакъв брой косми във всяка от двете ноздри на човек.

Други печеливши отбори бяха отличени за изучаване на въздействието на скуката на учителите върху скуката на учениците; влиянието на сексуалната активност на аншоата върху смесването на океанската вода; и как електрифицираните пръчици за хранене и сламки за пиене могат да променят вкуса на храната.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО