Защо жителите на Гана и Мексико са по-щастливи от тези на Китай и Йордания?

Причината се крие в генна вариация, заради която едно население се различава от друго, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.

Носителите на тази генна вариация са по-малко тревожни и затова са по-склонни да заявят, че са щастливи.

"За пръв път изследване установява, че що се отнася до щастието, национални различия се дължат на генна вариация", отбелязаха авторите на изследването Михаил Минков от Висшето училище по мениджмънт във Варна и Майкъл Харис Бонд от Политехническия университет в Хонконг.

Учените откриха взаимовръзка между многото хора в дадена страна, които заявяват, че са щастливи, и голямото наличие на генна вариация у населението ѝ.

"Най-щастливите" страни са онези, чието население е с голямо наличие на генната вариация алел А.

Тя пречи на разграждането на веществото анандамид, което усилва усещането за щастие и потиска болката.

Тези страни са в Западна Африка - Гана, Нигерия, и Латинска Америка - Мексико, Колумбия.

И обратно, жителите на някои арабски страни - Алжир, Йордания, със значително по-малко наличие на въпросната генна вариация са по-малко склонни да заявят, че са щастливи.

Това се отнася и за населението в Източна Азия, по-специално в Китай и Тайланд.

В Европа шведите, които са с голямо наличие на алел А, често се чувстват щастливи.

Но италианците и испанците, които са с малко наличие на алел А, не казват, че са щастливи.

"Следователно усещането за щастие, спокойствието и доброто настроение не зависят от просперитета и сигурността на дадена държава", казва Минков.

Всъщност взаимовръзката между щастието и сигурността изглежда е противоположна - най-много убийства и кражби в света има в северната част на Латинска Америка и в Субсахарска Африка, където хората са най-щастливи и спокойни.

Едно от обясненията на този парадокс е, че за да оцелее в стресираща среда, човек се нуждае от гени, които да му помогнат да се бори с напрежението, твърди българският антрополог.

Заключенията на учените все пак не са в сила за руснаците, които са с голямо наличие на алел А, но не заявяват, че са щастливи. Според учените "виновни" за това може да са икономически и политически проблеми в тази страна.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Happiness Studies.