Астрономи твърдят, че при появата си Слънцето се е зародило с още една звезда, която по-късно се е отдалечила. Въпреки това тя продължава да оказва влияние на Слънчевата система и може би е виновна за смъртта на динозаврите.

След анализ на данните от радиоизследване, проведено върху облак прах в съзвездието Персей, двама изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли и Астрофизичната обсерватория на Харвард-Смитсониан заключиха през 2017 г., че всички подобни на Слънцето звезди вероятно са родени със спътник.

"Проведохме серия от статистически модели, за да видим дали можем да отчетем относителните популации на млади единични звезди и двоични звезди на всички разделения в молекулярния облак на Персей и единственият модел, който можеше да възпроизведе данните, беше този, в който всички звезди се образуват първоначално. като широки двоични системи", каза астрономът от Калифорнийския университет в Бъркли Стивън Сталер през юни 2017 г.

Години наред астрономите се чудят дали големият брой двоични и тройни системи от звезди в нашата галактика са създадени близо една до друга, или попадат заедно, след като са се образували.

Възможно е звездата-близнак на Слънцето да е с доста малки размери и да е трудно видима.

Името на предполагаемият близнак на нашата Звезда е Немизида. Според някои астрономи тази звезда стои зад очевидния 27-милионен цикъл на масови изчезвания, включително този, който унищожава динозаврите.

Червено джудже, отдалечено на 1,5 светлинни години, може периодично да преминава през ледените външни граници на нашата Слънчева система, като раздвижва материал със своята гравитация, запращайки огромни астероиди и комети към центъра на Слънчевата система.

Слаба звезда като кафяво джудже, намиращо се на "няколко светлинни дни" от Земята може да обясни и други аномалии в периферията на нашата Слънчева система, като странната широка орбита на планетата джудже Седна.

За сега няма доказателства за съществуването на Немизида.