Изследователи от Геоложкото общество на Америка (GSA) идентифицира девет подходящи за живеене пещери на повърхността на Марс. Това не означава, че там има кислород и вода, а че пространствата са достатъчно големи, че да приютят бъдеща човешка база. Пещерите са добра опция за това, защото осигуряват необходимата защита от суровата среда на повърхността на планетата, съобщава The New York Times.

Червената планета е враждебно място: температурите могат да паднат до −153 °C, атмосферата е невероятно тънка и няма озонов слой или магнитно поле. Радиацията от заредените слънчеви частици е най-големия проблем за колонизаторите на Марс, както и реалната вероятност да бъдат ударени от метеорит.

Изграждането на бъдещата база в пещера би осигурило защита, както от радиацията, така и от малки космически обекти.

Досега на Марс са открити 1000 пещери. От тях само 9 отговарят на критериите на учените и са подходящи за база. Те трябва да имат достатъчно широка вътрешност, да са на ниска надморска височина и близо до подходящ равен терен за кацане.

Засега марсоходите на НАСА, за съжаление, не са близо до нито един от тези кандидати, което означава, че няма да можем да имаме поглед на повърхностно ниво за доста време.