Когато чуем за Юпитер се сещаме за неговите топли оранжеви и кафяви цветове. Но откакто около газовия гигант орбитира сондата "Джуно", ние знаем, че полюсите му са сини. Но дали това е истинският им цвят?

Вижте сините снимки на Юпитер >> >> >>

От НАСА споделят, че често изострят и манипулират цветовете на снимките, за да може бурите и интересуващите ги обекти да се открояват повече. Така полюсите на планетата нямат дълбок или наситен син цвят. Всъщност целият Юпитер има малко по-бледи цветове, от тези, с които сме свикнали да го свързваме.

Въпреки това Южния и Северния полюс на планетата имат синкав оттенък. Газовете около полюсите на планетата поглъщат повече червено, това означава, че те ще са по-синкави за човешкото око.

Учените не са напълно сигурни, защо газовете там успяват да отразят повече синьо и да абсорбират повече червено.

Една от причините може да е свързана с промените в състава на стратосферната мъгла в региони с висока географска ширина. Друго обяснение е, че слънчевата светлина има по-дълъг път през горните слоеве на атмосферата близо до полюсите, тъй като навлиза в атмосферата под наклонен ъгъл. Това означава, че светлината среща повече метан, който абсорбира силно червената светлина. 

Полюсите на Сатурн също изглеждат по-синкави. Според учените причините за синеещите полюси може да са свързани и с ултравиолетовата фотохимия или различното смесване на газове на висока географска ширина.

Що се отнася до въпроса от началото на текста, то отговорът е му е - да, полюсите на Юпитер са сини, макар и с по-блед цвят. Любопитен факт е, че това са едни от най-буреносните региони на планетата. Освен това Юпитер няма ясно дефиниран северен магнитен полюс.