Градският транспорт е неотменна част от живота на всеки град, особено на големите. Милиони хора всеки ден разчитат на него, за да стигнат до работните си места и да се върнат у дома. Затова е от съществено значение да се осигури най-високо ниво на ефективност, безопасност и минимален брой грешки при предоставянето на тази услуга. Новите технологии и иновации могат значително да подобрят градския транспорт и по този начин да го превърнат в предпочитан избор за все повече жители.

В тази посока, Vivacom предлага редица умни решения, които благодарение на предимствата на 5G технологиите могат да увеличат сигурността и да намалят пропуските в градския транспорт. Чрез внедряването на т.нар. AVL (Automatic Vehicle Location) и ticketing платформи, например, Vivacom предоставя системи за наблюдение на поведението на шофьорите, набиране на информация за маршрутите, HD видеонаблюдение и други. Тези иновации не само намаляват вероятността от грешки при шофиране, но и подобряват комфорта и безопасността на пътниците.

"Ползите от AVL и ticketing платформите не са само за пътниците, но и за градската администрация, която управляват услугата градски транспорт. Тези решения позволяват по-добро управление, контрол и планиране на превозните средства, които осъществяват транспорт на пътници. Освен това, системите за видеоконтрол подобряват безопасността, като предоставят визуално наблюдение на процеса на превоза", коментира Никола Гечев, директор Корпоративни продажби oт Vivacom.

Предимствата на AVL и ticketing платформите включват и събирането на статистически данни за изпълнените маршрути, броя на пътниците и натовареността в различни райони и времеви периоди. Тези данни са от съществено значение за по-адекватното управление на градския транспорт, както и за по-добро планиране на приходите и разходите. Системите, предоставени от Vivacom, помагат на общините да имат по-добър контрол върху оперативните процеси и да предоставят по-качествена услуга на гражданите.

Снимка: iStock by Getty Images

Vivacom е активен участник в изграждането на интегриран градски транспорт в редица градове, като осигурява необходимата свързаност и технологични решения. В Бургас, например, компанията предоставя оптична мрежа и 4G свързаност до всички спирки, което гарантира безпроблемното функциониране на системата. Също така, Vivacom поддържа и BRT (Bus Rapid Transit) линията на бургаския транспорт, като съдейства за отстраняване на възникнали проблеми в комуникацията по нея.

В допълнение, телекомът се грижи и за иновациите в градската инфраструктура. През последните години беше внедрен, например, умен светофар на ул. "Гурко" в Бургас, който се основава на решенията и технологията, предоставени от Vivacom. Тази иновация помага за подобряване на трафика и оптимизиране на движението в града. С подкрепата на телекома, Община Бургас разширява системата си от дистанционно управлявани булеварди и планира да ги интегрира в SMART BURGAS платформата на града. Това допринася за по-ефективно управление на градския транспорт и в същото време осигурява по-високо качество на услугата за гражданите.

"Благодарение на смарт решенията и 5G мрежата на Vivacom, можем да направим градския транспорт бърз, точен и сигурен, чрез въвеждането на съвременни технологии и иновации. С решенията, които разработваме с редица общини в България, всеки ден правим поредната стъпка напред към развитието на интегриран градски транспорт и модерна градската инфраструктура и по този начин към създаването на по-добра и предпочитана транспортна система за гражданите", споделя още Гечев.


Материалът е предоставен от Vivacom.