Yettel TV не е традиционна телевизионна услуга, а продукт на иновативен подход, основан на "go-to-ecosystem" решения. Това заяви в свое интервю главният изпълнителен директор на Yettel България Джейсън Кинг. По думите му Yettel TV, която разчита на 5G и включва стрийминг услуги от други компании, е точно такава пълноценна дигитална екосистема.

"За да функционира всяка екосистема, тя трябва да е подкрепена от солидна инфраструктура. Yettel TV се предоставя от нашата 5G мрежа чрез услугата FWA (фиксиран безжичен достъп) или домашен интернет, която вече има сериозна потребителска база", каза още Кинг. Yettel TV предлага дигитално преживяване, съобразено със световните тенденции и потребителските очаквания. Услугата поддържа иновативни функции като интелигентно представяне на съдържанието и подредба на сериали по формулата на стрийминг платформите. Също така разполага с разнообразни функции като връщане назад на съдържание от последните седем дни, опции за пауза и селективен запис на съдържание. Yettel TV предлага и достъп до популярни ОТТ (Over-the-Top) услуги директно в приложението, с което разширява възможностите за избор на потребителите в рамките на една услуга. По този начин те получават възможно най-доброто дигитално изживяване, съобразено с глобалните пазарни тенденции. Значението на екосистемно ориентирания подход е най-очевидно в сферата на устойчивостта, смята изпълнителният директор на Yettel България. Телекомите все повече приоритизират екологичните инициативи, но те няма как да се случат без подкрепата на цялата екосистема, допълва той и дава пример:

"Ако един телеком реши да използва изцяло възобновяеми енергийни източници, въздействието върху околната среда ще е значително по-малко, отколкото ако цялата индустрия го направи. Колокацията и споделянето на ресурс в определени региони между повече играчи е една от причините в подкрепа на това твърдение, защото няма как да постигнем истинска "зелена мрежа" сами. Изолираните усилия не могат да доведат до промяната, от която се нуждае планетата - те трябва да са част от колективно начинание на доставчици, другите оператори и държавата".

Джейсън Кинг посочва още, че навлизането на 5G мрежата, с обещанието за високи скорости, висок капацитет и ниска консумация на енергия, е движещата сила за преминаването на телекомуникационната индустрия към икономика, ориентирана към устройствата и хиперсвързаността. Усилията на компанията в тази посока и ангажиментът към осигуряването на стабилна и надеждна мрежа донесоха на Yettel шестия пореден сертификат Best in Test. Той се присъжда от независимата организация за сравнителен анализ umlaut, част от Accenture. "Надминахме миналогодишното си представяне, като получихме 940 от 1000 възможни точки в сравнение с 927 точки през миналата година. Този впечатляващ резултат ни нарежда сред най-добрите 25% от мобилните мрежи, тествани от umlаut в световен мащаб между 2022 г. и 2023 г. за втора поредна година", отбелязва главният изпълнителен директор на Yettel България.

Към днешна дата 5G мрежата на Yettel покрива повече от 280 населени места, а над 65% от портфолиото на телекома се състои от устройства, които поддържат новата технология.

снимка: Yettel

"Наблюдаваме значителен ръст на мрежовия трафик и използването на данни, главно благодарение на широкото ни портфолио от абонаментни планове с неограничени мобилни данни. Почти половината от абонатите ни избраха тези тарифи, които вече представляват 90% от целия трафик в мрежата. Това е ясно доказателство за способността ни да отговаряме ефективно на нуждите на потребителите, като същевременно поддържаме отлично качество на услугите.

Освен това абонатите ни възприеха технологията VoLTE заради нейното превъзходно качество на разговорите, като над 64% от всички разговори вече се осъществяват чрез VoLTE. Продължаваме да разширяваме тази услуга към повече мрежи и държави, за да отговорим на очакванията на нашите клиенти. От юли вече предлагаме услугата и при провеждане на разговори в роуминг в избрани мрежи в страни като Гърция, Чехия, Румъния, Финландия и Естония", посочва още Джейсън Кинг.

* съдържание на Yettel