На състоялото се в Шънджън глобално събитие Huawei Global Analyst Summit 2020, потребителското подразделение на Huawei - Consumer Business Group (CBG) организира дискусия с журналисти и анализатори относно последните тенденции в индустрията, иновативните технологии и развитието на екосистемата на Huawei.

Темата на тазгодишното събитие беше "Seamless AI Life", с основен акцент за бъдещо развитие на технологичната компания.

"Ерата "Интернет на всичко" отвори пазар за трилиони долари, който предоставя нови бизнес възможности, услуги и устройства", сподели Шао Йанг, директор Стратегическо развитие на Huawei CBG.

"Huawei Consumer Business Group залага на стратегическата визия за интегрирано и интелигентно потребителско преживяване чрез Seamless AI Life. Развиваме революционна екосистема, с която искаме да предоставяме хардуерна връзка, споделяне на възможности и синхронизиране на съдържание / услуги между 1 + 8 + n устройства", допълни Йанг.

В световен мащаб Huawei е посветена на своята нова стратегия "1+8+N" Seamless AI Life, в която "+" се отнася до WAN и технологии за свързване на къси разстояния, свързващи силозите на различни устройства. Компанията продължава да инвестира в ключови технологии, представени от 5G, Huawei Share, разпределената нова операционна система и Huawei Assistant, което разкрива дългосрочната конкурентоспособност на бранда и постоянното лансиране на иновативни продукти в индустрията. В допълнение към това Huawei Mobile Services (HMS) предоставя възможност на потребителите да синхронизират съдържанието си сред множество устройства и да улеснят цялостно работата си, живота в дома и пътуванията си. Всичко това допринася за интелигентно потребителско преживяване.

Софтуер за всички сценарии и екосистема, базирана на разпределена операционна система

Еволюцията във функционалността на устройствата се дължи на непрестанното развитие на комуникационните и интерактивни потребителски технологии. Потребителите купуват все повече смарт устройства. Въпреки това, голяма част от тях смятат, че в днешно време е много усложнена свързаността между различните устройства.

"Бъдещата посока за развитие на смарт устройствата е в гъвкавите възможности за взаимовръзка между множество различни устройства, с фокус върху смарт устройствата. Това поставя нови изисквания към операционните системи. Комуникацията между различни устройства трябва да бъде ефективна и бърза, както при ползването само на едно устройство. Данните и възможностите трябва да бъдат споделени между устройства със сигурен достъп и връзка. Екосистемата трябва да е напълно отворена и благоприятстваща за безпроблемно споделяне между различни устройства", коментира Уанг Ченглю, президент на Отдела за софтуерна разработка на Huawei CBG.

Huawei направи революция в операционните системи до разпределена архитектура, която може да функционира гладко в екосистема, състояща се от различни видове устройства. Чрез технология за споделяне, с гарантирана сигурност и поверителност за потребителите във всички сценарии, се установяват силни взаимоотношения между хора, устройства и данни. Така повече устройства могат да споделят възможностите помежду си. Например, с функцията мултиекранна колаборация на EMUI 10.1, камерата на компютъра или микрофонът могат да бъдат използвани за приемане на телефонно обаждане от вашия телефон. Центърът за управление на много устройства на мобилния телефон позволява интелигентно взаимодействие между устройства, което ви позволява да включите IoT устройства или да проектирате екрана на едно устройство върху екрана на друго.

Споделените отворени взаимовръзки ще разкрият нови възможности за развитие в индустрията. За доставчиците на хардуер, разпределителните възможности, улесняват ползването на приложенията и увеличават степента на използване на устройствата. Те също намаляват затрудненията и разходите за време за разработчиците, които трябва да създадат само една версия на приложение за сътрудничество между множество устройства и да подобрят потребителското изживяване с AI.

Напълно отворена HMS система за изграждането на Seamless AI life

Huawei предоставя нова възможност за своите разработчици - идеята за "Chipset-Device-Cloud". В списъка с инструменти се включват десетки основни HMS пакети като Account Kit, In-App Purchase Kit, Machine Learning Kit, HiAI Kit и Camera Kit. Huawei работи с разработчици и партньори от целия свят, за да изгради екосистемата на Huawei Mobile Services. Така обогатява съдържанието и услугите, достъпни за потребителите на Huawei, като предоставя безпроблемен AI живот за потребителите в ерата на 5G.

"Huawei предлага водещи на пазара приложения, съкращава процеса на тяхното търсене и предоставя повече атрактивни приложения в различните региони. Също така, Huawei представи глобално Quick App и Ability. Quick App представлява е безплатно приложение, което осигурява лесно и бързо ползване на дадена услуга без нужда от инсталиране, което предоставя на потребителите хомогенно използване на услугата на различни устройства в различни случаи", коментира Eрик Тан, вице-директор на Потребителския отдел за облачни услуги.

Компанията осигурява инструменти за интегрирана среда за разработка (IDE) на разработчиците, като поддържа достъп за глобално разпространение от една точка до всички типове устройства. От март тази година, Huawei има повече от 1,4 милиона регистрирани разработчици в световен мащаб. Разработчиците се възползват от основните пакети на HMS, като карти и аналитични услуги. Вече повече от 60 000 приложения са интегрирани с ключовите HMS услуги, което е ръст от 667% на годишна база.

В бъдеще, Huawei ще отвори повече Chipset-Device-Cloud възможности и ще работи с още повече брилянтни разработчици и партньори в цял свят, за изграждането на Seamless AI life екосистема.